Ha felmegy a pumpa…

Észrevetted, hogy egy csöndesebb hang mennyivel nagyobb odafigyelésre készteti az embereket? Főleg ott, ahol egymás túlkiabálása a megszokott. Gyermeked értékelni fogja, ha a saját nyugodt hangodon beszélsz. Az ordítozás annak a jele, hogy nem vagy ura önmagadnak. A gyerekeid szemében te vagy a biztonság letéteményese; amikor elveszíted az önuralmadat, megrémíted őket.

Mindennel, amit mondasz, vagy teszel, vagy nem mondasz és nem teszel, üzenetet közvetítesz. A kicsi gyerek még azt hiszi, hogy minden megnyilvánulásod róla és neki szól; a hangod, a taglejtésed és a testtartásod pedig többet mond, mint a szavaid.

A stressz feszült indulatokat okoz: frusztráltak leszünk, magyarul ingerültek és dühösek. A feszültség azonban nem olyasmi, amit, ha felszabadítunk, kiengedünk vagy levezetünk, akkor elillan, mint a kéményen át távozó füst. A dühöngés mérgeket szabadít fel a szervezetünkben ahelyett, hogy megnyugtatna. A gyerekeink pedig megijednek és szoronganak, ha önmagunkból kifordulva üvöltözünk. Ha a gyerekünk többnyire feszültnek vagy mérgesnek lát minket, a kiabálásunk még a hangsúly-adó szerepét sem tölti be.

Emlékszel, hogy veled mikor kiabált valaki utoljára? Milyen érzés volt? Származott belőle valami jó?

Biztosan van okod arra, hogy feszült legyél, és természetes, ha ki akarsz robbanni. Nem is arra kérlek, hogy játszd meg magad, nyeld le az indulataidat, és kényszeredetten mosolyogj, miközben dúl benned a vihar.

Amikor azonban épp nem vagy mérges, gondold át az indulatkezelési stratégiádat, hogy jól tudj majd reagálni, amikor érzed, hogy megy fel benned a pumpa. A gyereked akkor fejlődik egészségesen, ha a biztos bázisa vagy, ráadásul még a viselkedési mintáit is tőled lesi el. Amikor érzed, hogy megy fel a pumpa, az indulataid levezetése helyett válaszd a szeretetet! Vegyél egy mély levegőt, imádkozz türelemért, és beszélj halkabban.

A szeretet győz az erőszak fölött, amikor a benned dúló harag ellenére a normális hangodon beszélsz. Ha a szeretetet választod, előbb-utóbb a viharos indulataid is lecsendesülnek.

“Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”: a nap ne menjen le a ti haragotokkal.
– Efezus 4:26

Pál apostol egy zsoltárból idézett; ezzel érdemes jól lezuhanyozni a szívünket, amikor tele vagyunk feszültséggel:

4. zsoltár
A karmesternek: Húros hangszerre. Dávid zsoltára.
Hallgass meg, ha hozzád kiáltok, igazságos Istenem! Szorult helyzetemből adj nekem kiutat, könyörülj rajtam, hallgasd meg imámat!
Ti emberek! Meddig gyalázzátok dicsőségemet? Meddig szeretitek az üres beszédet, meddig törekedtek még hazugságra? (Szela.)
Tudjátok meg, hogy az Úr csodákat tesz hívével! Meghallgat az Úr, ha hozzá kiáltok.
Ha felindultok is, ne vétkezzetek! Gondolkozzatok el fekvőhelyeteken, és csillapodjatok le! (Szela.)
Igaz áldozattal áldozzatok, és bízzatok az Úrban!
Sokan mondják: Bár jó napokat látnánk, és ránk ragyogna orcád világossága, Urunk!
Nagyobb örömöt adsz szívembe azokénál, akiknek bőven van búzájuk és boruk.
Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!

06. Indulatok kezelése 19. Zsoltárok

Brouwer Pálhegyi Krisztina View All →

Felnőtt lányok édesanyja, pici fiúk nagymamája, pedagógus, örök tanuló és zugíró.