5. SZEPARÁCIÓ és HÍDÉPÍTÉS

GYÖKEREK sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9
0-athidalas-kek-neveles

  • Mit tehetsz, hogy a szükséges távollét ne idegenítse el tőled a gyermeket?
  • Miért fontos éreztetned vele, hogy a szeretetedért nem kell megdolgoznia?
  • Miért kerüld el gondosan a kapcsolatrongáló nevelési módszereket!

Elkerülhetetlen, hogy gyermek időnként ne érezze magát távol tőlünk. Akár fizikai a távolság (amikor este nélkülünk próbál elaludni, vagy házon kívül tölti a napjait), akár lelkileg érzi úgy, hogy szakadék tátong közöttünk (mert rossz fát tett a tűzre, veszekedtünk, vagy nem értjük meg), a mi feladatunk, hogy áthidaljuk a szakadékot. Az idegrendszere megnyugszik és a lelki egyensúlya helyreáll, ha tudja, hogy semmi nem választhat el bennünket tőle. Senki nem állhat közénk, és semmi módon nem eshet ki a szeretetünkből.

Legerősebb emberi szükségletünk a közösség, bajaink legfőbb okozója pedig a szeparáció. Mit tegyünk, hogy az elkerülhetetlen elszakadások ne idegenítsenek el bennünket egymástól? Segítsünk a gyermeknek, hogy a tátongó szakadék helyett a következő találkozást lássa maga előtt!

  1. Hidalj át minden szakadékot! - Hogyan hidaljuk át bármit, ami elválaszthat? A visszatérést hangsúlyozzuk, amikor megint együtt leszünk a jó kapcsolatban!
  2. Tartsuk feltöltve a gyermek szeretettankját! - Amikor a tank kiürül, akkor nyugtalan lesz, kapaszkodós, féltékeny és ingerlékeny. Elkeseredetten próbálja magára vonni a figyelmet. A gyerekek "rossz" viselkedésének hátterében nagyrészt a szeretet utáni kielégítetlen szomjúság rejlik.
  3. Mellőzzük a kapcsolatrongáló módszereket! - Elég gyakran előfordul, hogy le kell állítanunk a gyereket, sőt, hűvösre kell tennünk egy időre, mert nem folytathatja azt, amit csinál. De ehhez nem kell megvonnunk tőle saját magunkat is!