8. FEGYELMEZZ, DE NE RONGÁLD A KAPCSOLATOT!

GYÖKEREK sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

i-8-fegyelmezes1-kekneveles
  • Hogy lehetséges a biztonságot nyújtó kapcsolaton belül fegyelmezni?
  • A büntetés, a fenyítés és a fegyelmezés fogalomkörének tisztázása
  • Ki a felelős a gyermek tetteiért? Felelősségre vonható-e a gyermek?
  • A kapcsolatra nézve biztonságos és a fejlődést támogató fegyelmezés alapelvei
  • Hogyan pótoljuk a következmények belátásának hiányát a kicsiknél és az éretleneknél?
  • Az éretlen viselkedés kezelése: a külső kontroll eszközei, amikor a gyermek még nem rendelkezik az önfegyelem képességével?

A egészséges fegyelmezésnek olyannak kell lennie, ami mellett a kapcsolatunk továbbra is a gyermek érzelmi otthona és védőpajzsa lehet; ami nem ösztönzi arra, hogy védekezésbe vonuljon és bekeményítsen. Az egészséges fegyelmezés olyan, mint a kisbárányt tartó kéz: gyengéd, de elég erős is. Nem is túl laza, nem is túl szoros; éppen elég hely van benne a fejlődéshez.

A témához kapcsolódó olvasnivaló

Fenyítő bot

“Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat,ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti.”- Ézsaiás 40:11 Valóban testi fenyítésre bíztat a Biblia?

Miért hatásos a logikus következmény, amikor hat?

Mi történik, amikor következményeket használsz a kicsik és az éretlenek fegyelmezésére? Akkor volna jó hatása, ha nem keménnyé, hanem bánatossá tenné a gyermek szívét, és ha már megfontoltságra késztetné a kettős érzések belső konfliktusa. Ezek a feltételek viszont még nincsenek meg azokban, akiknek még külső kontrollra van szükségük a civilizált viselkedéshez.

Korábbi előadások hangfelvételei: