9. AZ ÉRÉST TÁMOGATÓ NEVELÉS FOLYAMATOS MUNKÁJA

GYÖKEREK sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

A fegyelmezés témáját folytatjuk a KÉK nevelés három mesterfogásával, amelyek a természetes érési folyamatokat, és ezzel a nevelés célját támogatják. Az érést támogató nevelés igazi kertészeti munka. Nap mint nap végezzük, hogy az érési folyamatok meghozzák a gyümölcsüket, amikor eljön az ideje. A külső kontroll helyét végül átveszi a belső (önirányítottság), és a szülői fegyelmezés helyére lép az önfegyelem.

  • Hogy lehet neveléssel támogatni az önállósulás érési folyamatát, amelynek során a gyermek idővel életképes, belülről vezérelt és felelősséggel cselekvő felnőtté válik?
  • Hogy lehet neveléssel támogatni az adaptálódás (rugalmas alkalmazkodás) érési folyamatát, amelynek során a gyermek idővel találékony, teherbíró, és talpra állni képes felnőtté válik?
  • Hogy lehet neveléssel támogatni az integrálódás (társas lénnyé válás) érési folyamatát, amelynek során a gyermek idővel másokkal is és önmagával is törődő, dolgozni és gondoskodni képes felnőtté válik?

Hozzuk elő, ami megvan benne! - Nem kívülről neveljük bele a gyerekekbe azt, aminek meg kell lennie, hanem belőlük hozzuk elő. Az önálló cselekvéshez szükséges energiával a meghitt együttlét tölti fel a gyermeket. Érezze rajtad, hogy komolyan érdekelnek a gondolatai! Ismertesd össze nagyszerű elmék remekműveivel! Otthon is legyen mivel rajzolni, vágni, ragasztani, fúrni-faragni, verset írni, zenét szerezni, ajándékot készíteni!Bővebben Hozzuk elő, ami megvan benne!
Adjunk neki lehetőséget! - Ébressz a gyermekben vágyat és hagyd dolgozni a belső motivációt! Teremts körülötte kitöltetlen űrt, ahol a kreatív játék helyét nem foglalja el sem az irányított foglalkoztatás, sem a passzív szórakozás! Hagyd addig unatkozni, amíg eszébe nem jut valami érdekes!Bővebben Adjunk neki lehetőséget!
Bízzunk rá felelősséget! - Minden önállósuló gyereknek és serdülőnek egyre több autonómiára, egyre nagyobb birodalomra van szüksége, ahol ő uralkodik, ő gondoskodik és övé a felelősség is: a tette vagy a mulasztása természetes következményét is ő viseli. Bővebben Bízzunk rá felelősséget!
Hívjuk elő a saját jószándékát! - A belső indítékokat célozd meg a felszíni viselkedés helyett! Az önállósulás érési folyamatát támogatod ezzel.Bővebben Hívjuk elő a saját jószándékát!

Hogy lehet a frusztrációt jobb útra terelni? - A fegyelmezés akkor hatékony, ha a gyereked saját belső fékeit sikerül előhívnod. Bővebben Hogy lehet a frusztrációt jobb útra terelni?
Büntetés helyett a saját bánatát kellene megélnie - A zsákutca-élmény, a hiábavalóság-élmény érzelmi megélésére volna szükség a belülről kifelé ható fegyelmezéshez, és ez az, amire a legtöbb esetben nem kerül sor.Bővebben Büntetés helyett a saját bánatát kellene megélnie


Egy korábbi előadás hangfelvétele: