1. Az érés csodája és a nevelés munkája

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

  • Mit végez el a természet, és mi a szülők szerepe az érett személyiség kibontakozásában?
  • Melyek a személyiségfejlődés alapfeltételei, amelyeket legjobban a szülők tudnak biztosítani a gyerekek számára?
  • Mi az “érés motorja”, és milyen üzemanyag hajtja?

Hamar elröppen az a 18-20 év, ami alatt felnevelhetjük a gyerekeinket. Jó, ha nem fölösleges erőlködésre vesztegetjük az időt, hanem arra használjuk, amire érdemes! Ha jobban értjük, hogy mi minden van a gyerekek génjeibe előre kódolva, és mi múlik a nevelésen, akkor hatékonyabban tudjuk segíteni a gyerekeink kibontakozását, és nem lesz olyan hajszolt a nevelés munkája.

A témához kapcsolódó fogalmak és olvasnivaló:

Mit jelent nevelni? - A kisbaba érkezésekor nemcsak nyersanyagot kapunk, akiből nekünk kell embert faragni. Már a nevelés szavunk is egész mást sejtet: növel » nevel. Ami ránk vár, egy kertész munkájához hasonlít. A 'nevelvény', a 'növendék' felnövését kellene támogatnunk valahogy.
Az érés csodája - Nem is olyan rossz dolog, hogy a gyerekek annak ellenére is fejlődnek, amit művelünk velük! A gyerekek kibontakozása a természet műve, nem mi "csináljuk". De fontos szerepünk van benne.
A természet szerepe az emberi potenciál megvalósulásában - A természet munkáját azért érdemes megismerni, hogy ne olyasmire pazaroljuk az erőnket és az időnket, amit azét nem tudunk megcsinálni, mert nem is a mi dolgunk. Ha nem a fejlesztés és az ösztökélés, akkor mi hajtja előre a gyerekeket a fejlődés útján?
A szülők szerepe az emberi potenciál megvalósulásában - Ki se látszunk a sok tennivalóból. De mi a legfontosabb dolgunk? Hogy tudjuk – mi, szülők – a természettel együttműködve elősegíteni az emberi potenciál megvalósulását a gyerekeinkben?
Miért ne faragjunk gyereket? - Mi a célunk a neveléssel? Az, hogy a gyerekeink minél teljesebb emberi érettségre jussanak? Vagy az, hogy minél hamarabb fölvegyék a kívánt formát és beilleszkedjenek a társadalomba? Kertészeti, vagy szobrászati tevékenységnek tekintjük a nevelés munkáját?
“Magától terem a föld…” - A lelki gyümölcs belülről fakad – nem kell külön kialakítani! Szülőként nem a gyümölcsök kialakításán, hanem a gyökerek ellátásán dolgozunk.
Az érés motorja - A hajtómotor hasonlat arról a rejtélyes valamiről szól, ami a gyermek fejlődését belülről mozgatja. Az „érés motorja” adja a hajtóerőt a fejlődési folyamatokhoz és a belső motivációt: az indítékot és a szándékot az önállóságra, a játékra, a tanulásra és a jó cselekvésére...

Letölthető anyagok

Az előadáshoz kiosztott nyomtatható jegyzet letöltése: pdf

Hangfelvétel


A hanganyag letöltése: mp3

Videofelvétel


Szülők Szombatja, 2017. szeptember 16. Video: Révész Ágnes