1. Az érés csodája és a nevelés munkája

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

  • Mit végez el a természet, és mi a szülők szerepe az érett személyiség kibontakozásában?
  • Melyek a személyiségfejlődés alapfeltételei, amelyeket legjobban a szülők tudnak biztosítani a gyerekek számára?
  • Mi az “érés motorja”, és milyen üzemanyag hajtja?

Hamar elröppen az a 18-20 év, ami alatt felnevelhetjük a gyerekeinket. Jó, ha nem fölösleges erőlködésre vesztegetjük az időt, hanem arra használjuk, amire érdemes! Ha jobban értjük, hogy mi minden van a gyerekek génjeibe előre kódolva, és mi múlik a nevelésen, akkor hatékonyabban tudjuk segíteni a gyerekeink kibontakozását, és nem lesz olyan hajszolt a nevelés munkája.

A témához kapcsolódó olvasnivaló

Az érés csodája

Jó, hogy a gyerekek annak ellenére is fejlődnek, amit művelünk velük! A gyerekek kibontakozása a természet műve, nem mi “csináljuk”. De fontos szerepünk van benne…

A természet szerepe

Ha nem a fejlesztés és az ösztökélés, akkor mi hajtja előre a gyerekeket a fejlődés útján? A természet munkáját azért érdemes megismerni, hogy ne olyasmire pazaroljuk az erőnket és az időnket, amit azét nem tudunk megcsinálni, mert nem is a mi dolgunk.

A szülők szerepe

Ki se látszunk a sok tennivalóból. De mi a legfontosabb dolgunk? Hogy tudjuk a természettel együttműködve elősegíteni az emberi potenciál megvalósulását a gyerekeinkben?

Miért ne faragjunk gyereket?

Mi a célunk a neveléssel? Az, hogy a gyerekeink minél teljesebb emberi érettségre jussanak? Vagy az, hogy minél hamarabb fölvegyék a kívánt formát és beilleszkedjen a társadalomba? Kertészeti, vagy szobrászati tevékenységnek tekintjük a nevelés munkáját?

Letölthető anyagok

Az előadáshoz kiosztott nyomtatható jegyzet: pdf

Hangfelvétel

Az érés csodája és a nevelés munkája (Brouwer Pálhegyi Krisztina)

Videofelvétel

Szülők Szombatja, 2017. szeptember 16. Video: Révész Ágnes

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8