2. Hogy teremtsük meg a gyermekkor nyugalmát?

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

A fejlődés bölcsője a nyugalom. Nyugalmat adni viszont kockázatos dolognak tűnik, amikor körülöttünk minden az előnyszerzésről szól. Néha úgy érezzük, hogy muszáj a saját érdekükben hajszolnunk a gyerekeinket. De megfájdul a szívünk, amikor azt látjuk, hogy nem lehetnek igazán gyerekek.

  • Milyen tipusú terheléstől szabadítsuk meg a gyerekeket, hogy a hajszolt világban is háborítatlanul fejlődjenek?
  • Milyen kapcsolatban találják meg a fejlődésükhöz szükséges nyugalmat?
  • Feltétel nélküli szeretet és kegyelem a gyermeknevelésben

A témához kapcsolódó fogalmak és olvasnivaló:

A fejlődés mozgatórugója: A JÁTÉK (de milyen játék?) - A mi szemünkben a játék csak szórakozás. A gyerekünk akkor mehet játszani, amikor már nincs más dolga. Pedig a játék a növekedés műhelye, az élet kísérleti laboratóriuma, gyakorlótere. Nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez. Bővebben A fejlődés mozgatórugója: A JÁTÉK (de milyen játék?)
A játék feltétele: A NYUGALOM (de milyen nyugalom?) - A gyereknek ugyanúgy nem kell rászolgálnia a szeretetünk jeleire, mint ahogy arra sem, hogy enni adjunk neki. Nem kell jónak lennie azért, hogy érezze: szeretünk vele lenni. A feltétel nélküli szeretet kell, hogy sugározzon a tekintetünkből: örülök neked, szívesen látlak, és én dolgozom meg azért, hogy otthon érezd magad és megtaláld a nyugalmadat.Bővebben A játék feltétele: A NYUGALOM (de milyen nyugalom?)
A nyugalom forrása: A KAPCSOLAT (de milyen kapcsolat?) - A fejlődés táptalaja a biztonságot nyújtó kapcsolat; de mitől lesz biztonságos egy kisgyerek számára az érte felelős felnőttekkel való kapcsolata?Bővebben A nyugalom forrása: A KAPCSOLAT (de milyen kapcsolat?)
Mi végezzük a kötődés munkáját! - A kisgyerek ösztönösen azon dolgozik, hogy az anya (a biztonságát jelentő felnőtt) közelségét megkeresse és megtartsa. Addig nem fog megnyugodni, amíg Anya vagy Apa át nem veszi tőle a kötődés munkáját.Bővebben Mi végezzük a kötődés munkáját!
Mi foglaljuk el a vezető helyét! - Csak az 'alfa' helyet elfoglalva tudjuk a gyerekeinket arra hívni, hogy ők a függő-elfogadó helyet foglalják el: tőlünk várják az útbaigazítást, hallgassanak ránk és kövessenek. Bővebben Mi foglaljuk el a vezető helyét!
Várakozáson felül adjunk! - Parancsolgat és követelődzik a gyerekünk? Ne kevesebb, hanem több figyelmet, több közelséget, több törődést adjunk! Kapaszkodik belénk, amikor eljött az esti vagy a reggeli búcsú ideje? Ragaszkodjunk hozzá jobban! Tartsuk erősebben! Múljuk felül, amit a gyerek vár! Akkor nyugszik meg, ha telítődik.Bővebben Várakozáson felül adjunk!

Letölthető anyagok

Az előadáshoz kiosztott nyomtatható jegyzet letöltése: pdf

Hangfelvétel


A hanganyag letöltése: mp3

Videofelvétel


Szülők Szombatja, 2017. október 14. Video: Révész Ágnes