2. Hogy teremtsük meg a gyermekkor nyugalmát?

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

  • Milyen tipusú terheléstől / stressztől szabadítsuk meg a gyerekeket ahhoz, hogy a hajszolt világban is minél zavartalanabbul fejlődjenek?
  • Miből adjunk nekik többet, mint amennyit kérnek, várnak vagy igényelnek?
  • A “nehezen kezelhető” gyerekek krónikus nyugtalanságának két fő oka

A témához kapcsolódó fogalmak és olvasnivaló:

A fejlődés mozgatórugója: A JÁTÉK (de milyen játék?) - A mi szemünkben a játék csak szórakozás. A gyerekünk akkor mehet játszani, amikor már nincs más dolga. Pedig a játék a növekedés műhelye, az élet kísérleti laboratóriuma, gyakorlótere. Nélkülözhetetlen a normális fejlődéshez.
A játék feltétele: A NYUGALOM (de milyen nyugalom?) - A gyereknek ugyanúgy nem kell rászolgálnia a szeretetünk jeleire, mint ahogy arra sem, hogy enni adjunk neki. Nem kell jónak lennie azért, hogy érezze: szeretünk vele lenni. A feltétel nélküli szeretet kell, hogy sugározzon a tekintetünkből: örülök neked, szívesen látlak, és én dolgozom meg azért, hogy otthon érezd magad és megtaláld a nyugalmadat.
A nyugalom forrása: A KAPCSOLAT (de milyen kapcsolat?) - A fejlődés táptalaja a biztonságot nyújtó kapcsolat; de mitől lesz biztonságos egy kisgyerek számára az érte felelős felnőttekkel való kapcsolata?