4. Mit tegyünk, hogy önállóbbá váljon?

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

A fűben nagyítóval vizsgálódó kisfiú képe a belső motivációt ábrázolja, ami az önállósulás kulcsa. A belső elhatározás, a saját szándék előhívása arra való, hogy a gyermekben kialakuljon a belülről vezéreltség, a felelősségérzet és az erkölcsi tartás. Amire választ keresünk:

  • Hogy lehet hatékonyan támogatni a fejlődést szolgáló kreatív tevékenységeket?
  • Hogy lehet előmozdítani a gyerekek érdeklődését és őszinte akarását?
  • Hogyan adjuk tovább az értékrendünket?
  • Hogyan, mikor, és mikor ne adjunk teret az önállósulási törekvéseknek?
  • Hogy bízzunk munkát egy gyerekre úgy, hogy szívesen és felelősségteljesen végezze?

A témához kapcsolódó olvasnivaló

Hozzuk elő, ami megvan benne!

Nem kívülről neveljük bele a gyerekekbe azt, aminek meg kell lennie, hanem belőlük hozzuk elő. Az önálló cselekvéshez szükséges energiával a meghitt együttlét tölti fel a gyermeket. Érezze rajtad, hogy komolyan érdekelnek a gondolatai! Ismertesd össze nagyszerű elmék remekműveivel! Otthon is legyen mivel rajzolni, vágni, ragasztani, fúrni-faragni, verset írni, zenét szerezni, ajándékot készíteni!

Adjunk neki lehetőséget!

Ébressz a gyermekben vágyat és hagyd dolgozni a belső motivációt! Teremts körülötte kitöltetlen űrt, ahol a kreatív játék helyét nem foglalja el sem az irányított foglalkoztatás, sem a passzív szórakozás! Hagyd addig unatkozni, amíg eszébe nem jut valami érdekes!

Bízzunk rá felelősséget!

Az önállósuló gyereknek és serdülőnek egyre több autonómiára, egyre nagyobb birodalomra van szüksége, ahol ő uralkodik, ő gondoskodik és övé a felelősség is: a tette vagy a mulasztása természetes következményét is ő viseli.


Letölthető anyagok

Az előadáshoz kiosztott nyomtatható jegyzet: pdf

Hangfelvétel


A hanganyag letöltése: mp3

Videofelvétel

Szülők Szombatja, 2017. december 9. Video: Révész Ágnes