4. Mit tegyünk, hogy önállóbbá váljon?

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

  • Hogyan támogassuk a fejlődést szolgáló tevékenységeket? Kreativitásfejlesztés, tehetséggondozás, és az akadályozott fejlődésű, “sajátos nevelési igényű” gyerekek önállósulásának előmozdítása
  • Hogyan, mikor, és mikor ne adjunk teret az önállósulási törekvéseknek?
  • Hogyan bízzunk munkát a gyerekre úgy, hogy szívesen és felelősségteljesen végezze?

A témához kapcsolódó fogalmak és olvasnivaló:

Az értelmes élet luxusa - Az önállósulás az egyéniség megjelenésének érési folyamata, amelynek során a teljes mértékben másoktól függő gyermek önállóan is életképes, belülről vezérelt és felelősséggel cselekvő felnőtté válik.
Az önállósulás jelei - Milyen jelek utalnak arra óvodáskorban, iskoláskorban, serdülőkorban, hogy a gyermek halad az önállósulás útján?
Aki életképes: kötődései nélkül is önmaga marad - Már a hároméveseknél is gyakran látjuk ezt a csodálatos büszkeséget! Nagyszerű érzés különálló lényként is életképesnek lenni! Amikor egy gyerek belül lehet elégedett magával azért, amit csinált, egész lénye ujjong: kezdek megérkezni!
Aki eleven: játszik, tanul és felfedez - Az eleven zoé élet, a vitalitás is az emberi potenciál része. Belülről jelenik meg, spontán, természetes úton, de sajnos nem mindenkiben. Milyen jelek utalnak rá egy fejlődő gyermeknél?
Aki vállalkozószellemű: elindul és meg akarja csinálni - Amikor valakinek a szeretettankja feltöltődik, az amygdala a kötődés munkájával járó küzdelemből átvált nyugalomba. Mintha csak azt mondaná: "Most már nincs semmi gondom. Megyek, fölfedezem a világot!"
Hogy lesz a kötődésből önállóság? - Ha néha kétségbe vonjuk a kötődés szerepét a csecsemőkoron túl: óvodáskorban, iskoláskorban, serdülőkorban, mert nem azonnal látszik az eredménye, véssük jól a szívünkbe, hogy az önállósulás folyamatát nem a korai leválás, hanem az egyre mélyebb kötődés táplálja.