6. Mit tegyünk, hogy ne kényeztessük el?

NÖVEKEDÉS sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

  • Hogy könnyítsük meg a korlátok elfogadását és a nem akart körülményekhez való alkalmazkodást?
  • Hogy mondjunk nemet, és miért fontos, hogy meg is vigasztaljuk a csalódott gyerekünket? Hogy legyünk egyszerre gyengéd és határozott szülők?
  • Mikor muszáj egy gyereket eljuttatni a könnyes belső fordulatig, és hogyan? (A sokat vitatott testi fenyítésről is itt ejtünk néhány szót.)

A változáshoz szükséges belső fordulatot úgy tudjuk elősegíteni, hogy előhívjuk az elengedés könnyeit. A KÉK nevelésnek ez a mesterfogása arra való, hogy a veszteségek, az akadályok és a hátrányok elszenvedése ne törje meg a gyermeket, hanem rugalmas alkalmazkodás révén megerősödve talpra tudjon állni.

A témához kapcsolódó fogalmak és olvasnivaló:

Hogy lehet a frusztrációt jobb útra terelni? - A fegyelmezés akkor hatékony, ha a gyereked saját belső fékeit sikerül előhívnod. Bővebben Hogy lehet a frusztrációt jobb útra terelni?
Büntetés helyett a saját bánatát kellene megélnie - A zsákutca-élmény, a hiábavalóság-élmény érzelmi megélésére volna szükség a belülről kifelé ható fegyelmezéshez, és ez az, amire a legtöbb esetben nem kerül sor.Bővebben Büntetés helyett a saját bánatát kellene megélnie

Letölthető anyagok

Az előadáshoz kiosztott nyomtatható jegyzet: pdf

Videofelvétel


Szülők Szombatja, 2018. február 10. (a videofelvétel sajnos elszállt, így ez a video a vetített képek és a helyszíni hangfelvétel öszevágásával készült)