KÉK nevelés Online

Kedd esti találkozók. Május 12. és június 23. között kedd esténként, kisgyermekes barátainkra való tekintettel este 21:00 órai kezdettel alkalmanként 1-1 órás KÉK nevelés sorozat indult olyan felnőtteknek, akikhez közel áll a kapcsolatra épülő, fejlődés-szempontú megközelítés. (Csatlakozási infó a lap alján.)

A téma: Hogyan őrizzük meg a lelki épségünket (és a gyerekeinkét) akkor, amikor a megterhelő vagy kiszámíthatatlan körülményeken és veszteségeken nem tudunk változtatni? Hogyan tehetünk szert rugalmas helyreállóképességre? És ugyanezt hogyan erősíthetjük a gyerekeinkben?

A lezajlott beszélgetések diaképeit utólag innen letöltheted:

Május 12. | 19. | 26. | Június 9. (hanggal) | 16. | 23. |

Mi történik bennünk és a gyerekekben az elhúzódó stressz hatására? (május 12.)

Feltámadnak a nyers, elemi érzelmek és indulatok:
– VESZÉLYÉRZET (félelem, aggódás, nyugtalanság) – Nem érzem magam biztonságban, menekülhetnékem van, figyelmetlenebb vagyok.
– FRUSZTRÁCIÓ (düh, akadályozottság, türelmetlenség) – Meg akarom oldani a dolgokat, de nem sikerül; idegesen reagálok, harapós vagyok, tele vagyok támadó indulattal.
– Intenzív KÖZELSÉG-KERESÉS (ragaszkodás, kapaszkodás) – Fontossá válnak a kapaszkodóim. Felhívok régi ismerősöket; ragaszkodom az igazamhoz, a rendhez, a rigolyáimhoz, a szokásaimhoz, a féltett tárgyaimhoz.
A közösség máskor a menedékünk, most pedig maga a veszély!!!
Óriási érzelmi vihart okoz, amikor a találkozás valakivel (aki a biztonságunk forrása) hirtelen veszélyforrássá válik. A gyerekeket is összezavarja, ha rémülten rájuk kiabálunk, amikor nem szaladhatnak oda a Nagymamához.
Amikor a megterhelő stresszhelyzet elhúzódik, több lesz bennünk az indulat és kevesebb az érzés.
– Miben tapasztaljuk a gyengéd érzések csökkenését, elveszítését? (semmi nem hat meg, érzelmileg szorulásom van, nem tudok sírni, nem tudok együttérezni másokkal, a gyerekeimmel is inkább ideges vagyok, mint gyengéd és türelmes)
– Miért jó, ha értjük ezeket? Hogy egy kis türelmet és kegyelmet tudjunk adni magunknak és a gyerekeinknek.Milyen megoldások léteznek, amikor a megterhelő körülményeken nem tudunk változtatni? Hogy lehet visszafordítani a stressz káros hatásait?

Hogyan segítsük át a gyermeket a nehéz, sérülékeny időszakokon?

A mélyebb kapcsolódás (május 19.)

Ha a megterhelő helyzetet egy földrengéshez hasonlítjuk (ami vulkánkitörést, meg nagy viharokat okoz), akkor a nagy pusztításnak azzal tudnánk elejét venni, ha az epicentrum védelmével foglalkozunk.
A stressz alapja a szeparáció (az elszakadás félelme), a megelőzés és a felépülés tehát a KÖTŐDŐ kúrával kezdődik. A saját és gyermekeink lelki egészségének védelméhez először is biztonságos kötődésre van szükségünk. A fejlődő növényke ábrája azt mutatja, hogy amikor a biztonságot nyújtó kapcsolatban egyre mélyebbre nyúlnak a kötődés gyökerei, a növényke szépen fejlődik. A kapcsolódás mélyebb formáinak gyakorlásával a biztonságos kapcsolat akkor is védelmet nyújt a káros stresszhatások ellen, ha a nehéz helyzetből nem tud kimenteni. Erről itt olvashatsz részletesebben: A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza

 Töltsük be a gondoskodó vezető helyét (Május 26.)

A gyermek kötődése (beléd vetett bizalma) alkalmassá tesz arra, hogy elég jó szülő, gondviselő vagy pedagógus legyél a számára; pont olyan, amilyenre szüksége van. Nem kell mindenre tudnod a helyes választ, és nem kell mindig tudnod, hogy mit kell csinálni. A gyermek fejlődéséhez kellő tápanyagot, problémáira az igazi megoldást azzal adod, aki a számára vagy: a lelki OTTHONA, a NYUGALOM helye, és a biztos MENEDÉKE.

 Ne a gyerek előtt!??? (Június 2.)

Legutóbb azt mondtam, hogy “vannak helyzetek, amelyeket nem tudunk megoldani. De törekedj arra, hogy ne a gyerekek előtt zuhanj össze, hanem egy felnőttnek dühöngj és panaszkodj.” Ez aztán izgalmas vitát kavart, mert akkor hol van az őszinteség és a hitelesség? Nem tudtunk a végére járni, ezért ma este az érzelmi őszinteségről beszélgetünk.

Hogy leszünk rugalmasabbak és teherbíróbbak?

Vezetés az érés könnyes útján (június 9.)

Hogyan tehetünk szert nagyobb rezilienciára, hogy amikor valami földhöz vág, fel is tudjunk kelni? Hogyan erősíthetjük a gyerekeink érzelmi teherbíró képességét? Hogy lehet őket az érzelmi viharokon és leolvadásokon átvezetni, amikor a szavak nem segítenek?

Találkoznunk kell a veszteség fájdalmával,
– hogy el tudjuk engedni, amit nem tarthatunk meg
– hogy amikor hiába küzdünk, vissza tudjunk nyerni a nyugalmunkat
– hogy kibontakozzon vagy újra megerősödjön a problémamegoldó képességünk

A játék és a reziliencia szoros kapcsolata (Június 16. és 23.) 

A valódi játék és az agy fejlődése: Miért annyira fontos a valódi játék a gyermeki agy optimális fejlődése szempontjából? És milyen játék fontos?

A valódi játék és a mentális jóllét: Miért annyira fontos a valódi játék a gyermek és a felnőtt lelki egészsége szempontjából? És milyen játékok segítenek az érzelmi egyensúly helyreállásában?

Ha a rezilienciával kapcsolatban valami meglepő, akkor az a játék óriási szerepe. A legtöbb dolog, amit játéknak tartunk, nem az. Könnyebben megértjük a reziliencia és a játék kapcsolatát, ha meg tudjuk különböztetni a valódi játékot a passzív szórakozástól. Az utóbbi idők tudományos kutatásai feltárták, hogy a játék és a játékosság meglepően hatékonyan támogatja a rezilienciához vezető érzelmi utat. A játék és a reziliencia szoros kapcsolata elég ok arra, hogy felnőttként is játsszunk, és még arra is magyarázatot ad, hogy miért vannak jobb állapotban a gyerekek az olyan iskolákban, ahol a művészeti nevelést is ugyanolyan komolyan veszik, mint az oktatást.

Hogy tudsz csatlakozni?

Kövesd az alábbi lépéseket és már benn is vagy:

1. Regisztrálj most EZEN A LINKEN (kattintásra új ablakban megnyílik a “Meeting Registration”). Csak a nevedet és az email címedet kell itt megadnod, és a kis kockára is bökj oda, amennyiben nem vagy robot.

2. Regisztráció után kapni fogsz a Zoomtól egy emailt (a feladó John & Kriszta Brouwer). E levél közepe táján találod a lényeget, a csatlakozáshoz szükséges EGYÉNI LINKEDET, ami így néz ki:
Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: Click Here to Join
Ez a link lesz a belépőjegyed az összes kedd esti találkozóra, tehát mentsd el jól, és akkor többször nem kell regisztrálnod! (Ha mégsem találod, regisztrálj újra.)

3. Ha most használod a Zoomot először, kedd este már 5 perccel 9 óra előtt kattints az egyéni linkedre. A Zoom elindít egy kisméretű fájl letöltést a gépedre / kütyüdre, ami kb. 1 percet vesz igénybe. Sikeres belépés után egy virtuális előszobába kerülsz, ahonnan kezdéskor fogunk beléptetni. Ennyi az egész.

Másokat is hívhatsz, de ne a saját belépő linkedet oszd meg velük, hanem ennek az oldalnak a linkjét: https://kekneveles.net/kek-neveles-online/

Ha van kérdésed vagy javaslatod, nekem küldj emailt a krisztamami kukac gmail pont com címre. Nem ígérem meg, hogy mindenre válaszolok, de igyekszem. Érdemes a levelezőlistámra is felíratkozni:

e-mailt kérek a programokról: FELIRATKOZOM