KÉK nevelés Online

Kedd esti találkozók. Május 12. és június 23. között kedd esténként, kisgyermekes barátainkra való tekintettel este 21:00 órai kezdettel alkalmanként 1-1 órás KÉK nevelés sorozat indult olyan felnőtteknek, akikhez közel áll a kapcsolatra épülő, fejlődés-szempontú megközelítés. (Csatlakozási infó a lap alján.)

Miről lesz szó?

Arról, hogy hogyan őrizzük meg a lelki épségünket (és a gyerekeinkét) akkor, amikor a megterhelő vagy kiszámíthatatlan körülményeken és veszteségeken nem tudunk változtatni… Hogyan tehetünk szert rugalmas helyreállóképességre, lelkierőre a viszontagságok között, és ugyanezt hogyan erősíthetjük a gyerekeinkben.

A lezajlott beszélgetések diaképeit utólag innen letöltheted:

Május 12. | 19. | 26. |

Június 2. | 9. | 16. | 23. |

Ami már elhangzott:

MI TÖRTÉNIK BENNÜNK és a gyerekekben az elhúzódó stressz hatására? (május 12.)

Feltámadnak a nyers, elemi érzelmek és indulatok:
– VESZÉLYÉRZET (félelem, aggódás, nyugtalanság) – Nem érzem magam biztonságban, menekülhetnékem van, figyelmetlenebb vagyok.
– FRUSZTRÁCIÓ (düh, akadályozottság, türelmetlenség) – Meg akarom oldani a dolgokat, de nem sikerül; idegesen reagálok, harapós vagyok, tele vagyok támadó indulattal.
– Intenzív KÖZELSÉG-KERESÉS (ragaszkodás, kapaszkodás) – Fontossá válnak a kapaszkodóim. Felhívok régi ismerősöket; ragaszkodom az igazamhoz, a rendhez, a rigolyáimhoz, a szokásaimhoz, a féltett tárgyaimhoz.
A közösség máskor a menedékünk, most pedig maga a veszély!!!
Óriási érzelmi vihart okoz, amikor a találkozás valakivel (aki a biztonságunk forrása) hirtelen veszélyforrássá válik. A gyerekeket is összezavarja, ha rémülten rájuk kiabálunk, amikor nem szaladhatnak oda a Nagymamához.
Amikor a megterhelő stresszhelyzet elhúzódik, több lesz bennünk az indulat és kevesebb az érzés.
– Miben tapasztaljuk a gyengéd jó érzések csökkenését, elveszítését? (semmi nem hat meg, érzelmileg szorulásom van, nem tudok sírni, nem tudok együttérezni másokkal, a gyerekeimmel is inkább ideges vagyok, mint gyengéd és türelmes)
– Miért jó, ha értjük ezeket? Hogy egy kis türelmet és kegyelmet tudjunk adni magunknak és a gyerekeinknek.Milyen megoldások léteznek, amikor a megterhelő körülményeken nem tudunk változtatni? Hogy lehet visszafordítani a stressz káros hatásait?

Hogyan segítsük át a gyermeket a nehéz, sérülékeny időszakokon?

A mélyebb kapcsolódás KÉPESSÉGE (május 19.)

Ha a megterhelő helyzetet egy földrengéshez hasonlítjuk (ami vulkánkitörést, meg nagy viharokat okoz), akkor a nagy pusztításnak azzal tudnánk elejét venni, ha az epicentrum védelmével foglalkozunk.
A stressz alapja a szeparáció (az elszakadás félelme), a megelőzés és a felépülés tehát a KÖTŐDŐ kúrával kezdődik. A saját és gyermekeink lelki egészségének védelméhez először is biztonságos kötődésre van szükségünk. A fejlődő növényke ábrája azt mutatja, hogy amikor a biztonságot nyújtó kapcsolatban egyre mélyebbre nyúlnak a kötődés gyökerei, a növényke szépen fejlődik. A kapcsolódás mélyebb formáinak gyakorlásával a biztonságos kapcsolat akkor is védelmet nyújt a káros stresszhatások ellen, ha a nehéz helyzetből nem tud kimenteni. Erről itt olvashatsz részletesebben: A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza

A rendezett kötődő kapcsolat
 – töltsük be a gondoskodó vezető helyét (Május 26.)
 – Ne a gyerek előtt!??? (Június 2.)

Legutóbb azt mondtam, hogy “vannak helyzetek, amelyeket nem tudunk megoldani. De törekedj arra, hogy ne a gyerekek előtt zuhanj össze, hanem egy felnőttnek dühöngj és panaszkodj.” Ez aztán izgalmas vitát kavart, mert akkor hol van az őszinteség és a hitelesség? Nem tudtunk a végére járni, ezért ma este az érzelmi őszinteségről beszélgetünk.

A soron következő témák:

Mitől lehet rugalmasabb és teherbíróbb a gyermek (és mi is)?

A RUGALMAS HELYREÁLLÁS KÉPESSÉGE
 • Hogyan tehetünk szert nagyobb rezilienciára, hogy amikor valami földhöz vág minket, fel is tudjunk kelni?
 • Hogyan erősíthetjük a gyerekeink érzelmi teherbíró képességét?
 • Hogyan távozhatnak biztonságos mederben az indulatok, hogy a gyöngéd érzések visszatérhessenek és helyreálljon a lelki egyensúlyunk? 

Adaptálódás: az érés könnyes útja

 • Találkoznunk kell a veszteség fájdalmával,
  – hogy el tudjuk engedni, amit nem tarthatunk meg
  – hogy amikor hiába küzdünk, vissza tudjunk nyerni a nyugalmunkat
  – hogy kibontakozzon vagy újra megerősödjön a problémamegoldó képességünk
 • Hogy lehet az érzelmi viharokon és leolvadásokon átvezetni a kisgyerekeket, amikor a szavak nem segítenek?

A rád bízott gyermek számára hogy lehetsz megoldás, amikor a körülményein nem tudsz változtatni, a traumáját pedig nem tudod meg nem történtté tenni? 

A gyermek kötődése (beléd vetett bizalma) alkalmassá tesz arra, hogy elég jó szülő, gondviselő vagy pedagógus legyél a számára; pont olyan, amilyenre szüksége van. A gyermek fejlődéséhez kellő tápanyagot, problémáira az igazi megoldást azzal adod, aki vagy a számára, nem azzal, amit tudsz vagy csinálsz. Nem kell mindenre tudnod a helyes választ, és nem kell mindig tudnod, hogy mit kell csinálni.
Legyél a számára
– a lelki OTTHON,
– a NYUGALOM helye,
– a biztonságos MENEDÉK, és
– a BŐSÉG ASZTALA, ahol jóllakhat a kötődő éhsége.
Megbeszéljük, hogy hogyan.
A feltétel nélküli SZERETET megújuló forrásához is így tudod elvezetni.

Merre menjünk, amikor kilátástalan labirintusban találjuk magunkat? Miből adjunk a gyerekeknek, amikor nekünk sincsenek tartalékaink?

– Agyunk félelem- és szeretet-kapcsolója
– A szőlőtő és a szőlővessző bibliai példázata
– A téma összefoglalása
– Aki szeretné, a többiekkel is megoszthatja, hogy mit visz magával a sorozatból

Hogy tudsz csatlakozni?

Kövesd az alábbi lépéseket és már benn is vagy:

1. Regisztrálj most EZEN A LINKEN (kattintásra új ablakban megnyílik a “Meeting Registration”). Csak a nevedet és az email címedet kell itt megadnod, és a kis kockára is bökj oda, amennyiben nem vagy robot.

2. Regisztráció után kapni fogsz a Zoomtól egy emailt (a feladó John & Kriszta Brouwer <no-reply@zoom.us>). E levél közepe táján találod a lényeget, a csatlakozáshoz szükséges EGYÉNI LINKEDET, ami így néz ki:
Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android: Click Here to Join
Ez a link lesz a belépőjegyed az összes kedd esti találkozóra, tehát mentsd el jól, és akkor többször nem kell regisztrálnod! (Ha mégsem találod, regisztrálj újra.)

3. Ha most használod a Zoomot először, kedd este már 5 perccel 9 óra előtt kattints az egyéni linkedre. A Zoom elindít egy kisméretű fájl letöltést a gépedre / kütyüdre, ami kb. 1 percet vesz igénybe. Sikeres belépés után egy virtuális előszobába kerülsz, ahonnan kezdéskor fogunk beléptetni. Ennyi az egész.

Másokat is hívhatsz, de ne a saját belépő linkedet oszd meg velük, hanem ennek az oldalnak a linkjét: https://kekneveles.net/kek-neveles-online/

Ha van kérdésed vagy javaslatod, nekem küldj emailt a krisztamami kukac gmail pont com címre. Nem ígérem meg, hogy mindenre válaszolok, de igyekszem. Érdemes a levelezőlistámra is felíratkozni:

e-mailt kérek a programokról