kötődési űr

Fogalomtár » szócikk: kötődési űr (attachment void)

Kötődési űrről akkor beszélünk, amikor a gyermeket nem fűzik érzelmi szálak azokhoz a felnőttekhez, akikhez kötődnie kellene.

“Korunk nem kedvez a fiatalok szülői/tanári kötődéseinek. A gyerekek egyre kevesebb időt töltenek az értük valódi felelősséget vállaló felnőttek társaságában, és egyre többet a kortársaikéban. A modern nyugati társadalmakban a gyerekek már egészen kis korukban kikerülnek a szerető szülői környezetből, s a nap nagy részét számukra idegen emberek felügyelete alatt töltik. A bölcsődei, óvodai, iskolai létszámok túlterhelik a pedagógusokat, akik nincsenek felkészülve rá, hogy a „tananyag” átadásán túl a rájuk bízott fiatalok érzelmi fejlődésével is foglalkozzanak. Magyarán, általában nem marad elég idő a nevelők és a gyerekek közötti kötődés kialakulására.

Ebből a kötődési űrből születik, illetve erősödik meg azután a kortárs-orientáció

Holott a gyerekek hosszú távú fejlődése érdekében az lenne a célravezető, ha – legalábbis a lelki érettség eléréséig – minél több időt töltenének törődő felnőttek társaságában, vagy, ne adj Isten, megtanulnának egyedül játszani, hogy a fantáziájuk is fejlődhessen.”
Somai Miklós ajánlja: Máté-Neufeld – A család ereje


A kötődési űr témájához kapcsolódó bejegyzések: