elemi indulatok

Fogalomtár » szócikk: elemi indulatok (root emotions / primal emotions)

A limbikus rendszerben keletkező három nyers elemi indulat (emóció) rendeltetése a szeparációs probléma megoldása.

  • A KÖTŐDÉSI HAJSZA (pursuit of proximity) a rés bezárására indít (intenzív közelségkeresés, kapaszkodás, üldözés, megszállott rajongás).
  • A FRUSZTRÁCIÓ (frustration) változtatásra indít (feltorlódott érzelmi energia, feszültség). Amikor nem tudjuk tovább türtőztetni magunkat (kimerül a frusztráció-tolerancia), a frusztráció gyakran másodlagos érzelmek formájában jelentkezik, pl. harag (amikor mást hibáztatok), bűntudat (amikor magamat hibáztatom) vagy szégyenérzet (amikor úgy gondolom, hogy velem van a baj). A felgyülemlett támadó energia kitörése az agresszó.
  • A VESZÉLYÉRZET (alarm) riadókészültségi állapotot teremt a szervezetben és elkerülésre indít: menekülésre, de legalább óvatos elővigyázatosságra. Másodlagos érzelmek, amelyekben megnyilvánul: félelem, szorongás, bizonytalanság.

Szinte minden problémás viselkedés e három elemi indulat valamelyikének a tünete. Amikor a jótékony alkalmazkodás megtörténik, az elemi indulatok feszültsége a hiábavalóság gyengéd érzésivé szelídül: bánat, csalódottság vagy gyász.