elemi indulatok

Fogalomtár » szócikk: elemi indulatok (root emotions / primal emotions)

A limbikus rendszerben keletkező három nyers elemi indulat (emóció) rendeltetése a szeparációs probléma megoldása.

  • A KÖTŐDÉSI HAJSZA (pursuit of proximity) a rés bezárására, a távolság megszűntetésére indít: intenzív közelségkeresésre, kapaszkodásra, megszállott rajongásra, üldözésre.
  • A FRUSZTRÁCIÓ (frustration) dühös feszültség, ami az akadály elhárítására, a helyzet megváltoztatására indít. Amikor nem tudjuk tovább türtőztetni magunkat (kimerül a frusztráció-tolerancia), a felgyülemlett feszültség támadó energiává válik és kitör: ez az agresszió. A a frusztráció olyan másodlagos érzelmek formájában is jelentkezhet, mint pl. a harag (amikor mást hibáztatok), az önvád (amikor magamat hibáztatom), vagy a szégyenérzet (amikor úgy gondolom, hogy velem van a baj).
  • A VESZÉLYÉRZET (alarm) riadókészültségi állapotot teremt a szervezetben és a veszély elkerülésre indít: menekülésre, de legalább óvatos elővigyázatosságra. Másodlagos érzelmekben is megnyilvánulhat, mint pl. a félelem, a szorongás, vagy a bizonytalanság.

Szinte minden problémás viselkedés e három elemi indulat valamelyikéből ered. A rugalmas alkalmazkodás az elemi indulatok feszültségét a hiábavalóság gyengéd és fájó érzéseivé szelídíti: bánat és csalódottság formájában baj nélkül távozhatnak.