Hogy lehet helyrehozni a nem túl jó kapcsolatot?

Amikor kiderül, hogy a gyerekünk problémás viselkedése valójában a nem megfelelő kapcsolatunk tünete, magától értetődik a kérdés: Mit tegyünk, hogy újra közel kerüljünk egymáshoz? Hogyan javítsunk a kapcsolaton? Nincs túl késő? Nem az elején kellett volna mindent másképp csinálni? Meddig lehet helyrehozni a kapcsolatot?

A jó hír: nincs túl késő. A jó kapcsolat pedig egy életen át segítségére lesz a gyerekednek, még a halálod után is. Mi a teendő?

Feltétel nélkül fogadd el

Vállald fel a gondoskodó vezető szerepét, és kezdj el adni! A legfontosabb, amit bőségesen kell adnod, akár kicsi még a gyereked, akár felnőtt: állandó és feltétel nélküli meghívást a jelenlétedbe. Mindig szívesen látod. Ez az alap.

Ezen kívül pedig hagyd abba a viselkedése kritizálását és javítgatását. A problémás viselkedés oka gyakran a nem megfelelő kapcsolat. A viselkedés csak tünet. Ha vissza akarod szerezni a gyereked szívét, egyelőre ne foglalkozz a viselkedésével! Helyette azt éreztesd vele mindennel, amit teszel és mondasz, hogy mindenféle állapotában jöhet hozzád, nyitva áll előtte az ajtód és a szíved.

Kezdeményezz, és várd meg a zöld jelzést

El kell engedned a viselkedését, mert kapcsolat fontosabb. Feltétel nélkül kell őt fogadnod, sőt üdvözölnöd a jelenlétedben. Köszöntsd, és várd meg, hogy viszonozza – ez az a minden kapcsolatban lejátszódó üdvözlő rítus, amit Dr. Neufeld behívó táncnak nevez. Kezdeményezd a kapcsolatfelvételt, illetve melegítsd fel a kapcsolatot, ha kihűlt; csak ezután számíthatsz fogadókészségre.

Észre sem vesszük, de ezt tesszük minden olyan kapcsolatban, amelybe vegyül a részünkről némi tisztelet. A munka világában jól tudjuk, milyen fogadtatásban van része annak, aki csak úgy lerohan valakit az ötleteivel vagy a kérésével. Ha például egy üzleti fogadáson el szeretnénk nyerni valakinek a támogatását egy nagyszerű ötletünkhöz, előbb köszönünk neki, és figyelmesen megvárjuk, hogy fogadja-e a köszönésünket. Ha zöld jelzést kapunk, felszínes csevegésbe elegyedünk: közben is figyeljük a meghívás további jeleit: hogy ránk néz-e, mosolyog-e, és egyetértően bólint-e valamire társalgás közben az illető. Ezekből tudjuk, hogy megkaptuk a meghívást, és jó esélyekkel térhetünk a tárgyra.

A gyerekeinkkel is kudarcra van ítélve minden hidegindítás. A kapcsolat szálait fel kell vennünk; mielőtt mondunk nekik valamit, és üdvözölnünk kell őket a jelenlétünkben; el kell lejtenünk a behívó táncot. Meg kell várnunk a viszonzás jeleit, a zöld jelzést a folytatásra. Ezek a jelek a legtöbb embernél a szemkontaktus, a mosoly és valami kis bólintás. Amí nem látod a barátságos fogadtatás jeleit, addig nem zöld a lámpa, hanem piros. Piros jelzésnél ne lépj tovább! Meg kell várnod a zöldet, különben ütközni fogtok!

Szabadulj meg a riválisoktól

Néha azért nem sikerül elérned a barátságos fogadtatást, mert a helyedet időközben elfoglalta más. Ha a gyereked már kortárs-orientálttá vált, ha a barátok töltik be életében a biztos bázis és a tájékozódási pont szerepét, ha tőlük vár útbaigazítást, ha nekik próbál megfelelni helyetted, akkor kötődési összeférhetetlenség áll fenn; meg kell szabadulnod a riválisoktól. Nem kell a riválisodnak tekintened a gyereked összes barátját; csak azokat, aki azt a szerepet töltik be az életében, amit neked kellene. A riválisokat el kell távolítanod ahhoz, hogy a gyerekednek újra igénye legyen a társaságodra és az útmutatásodra.

Utazzatok (szükség esetén költözzetek) olyan helyre, ahol nem talál nálad jobb társaságot, és ahol rá lesz utalva az vezetésedre. A kapcsolat újraindításához elég lehet egy néhány hetes vakáció is olyan körülmények között, ahol te otthonosan mozogsz, ő pedig nem. Úgy tervezd meg a körülményeket, hogy ne legyen más választása, mint az, hogy rád bízza magát. Ne legyen lehetősége például arra, hogy a telefon és az internet segítségével a távolságot áthidalva továbbra is a barátainak panaszolja el, milyen lehetetlen alak vagy! Ne legyen lehetősége arra sem, hogy egy fülhallgatós kütyü segítségével virtuális buborékba húzódjon előled.

De a legfontosabb az, hogy lássa és érezze az őszinte és feltétel nélküli meghívást a jelenlétedbe. Tapasztalnia kell, hogy ez nem trükk, nem átverés, aminek vége lesz, amint elérted a célodat. A gyerekek – kicsik és nagyok – mélységesen éhezik valakinek a feltétel nélküli elfogadását, aki jól ismeri őket.

Amikor a gyereked, akivel helyre akarod hozni a kapcsolatodat, rájön, hogy benned megtalálja azt, amire mindig is vágyott: hogy legyen valakije, aki minden állapotában mellette áll és a javát akarja, akkor nagy rá az esély, hogy a szívéről leolvad a védekezés kemény burka, és helyreáll a kapcsolat. Újra neked adja a szívét. Nem minden esetben történik így, de legtöbbször igen. Jó kapcsolatban pedig sokkal könnyebb olyan szülőnek lenned, amilyenre a gyerekednek szüksége van.