kortárs-orientáció

Fogalomtár » szócikk: kortárs-orientáció (peer-orientation)

A kortárs-orientáció a mai társadalom egyik kortünete: a gyerekek “leváltják” a szülőket, és a kortársaikat tekintik irányadónak. Kortárs-orientált az a gyermek, aki a szülei helyett átkötődött a kortársaiba, a felnőttek helyett a többi gyerek segítségével próbál a világban eligazodni, és akinek fontosabb a kortársai véleménye, mint az érte felelős felnőtteké.

iskola-csoportnyomas-2
kortárs-orientáció: engedelmeskedik, csak nem a szüleinek

“Mikor fogjuk észrevenni már végre, hogy a gyerekek élete nem jó az iskolában? Nagyon sajnálom azt a gyereket, akinek állandóan csak a tanulást, az iskolát kell hajszolnia, és semmi más öröme nincs. Ezek a gyerekek azok, akik szülői ambíciótól fűtve teljesítményközpontú iskolákba járnak, és mást sem csinálnak, csak dolgoznak, mint egy gép, nézik az órát, rohannak a következő különóráikra. A vége az, hogy tizenhárom, tizennégy éves korukra oly mértékben fáradnak bele az egészbe, hogy már semmihez nincs kedvük, furcsa és nagyon méltatlan irányt vesznek: a hasonló korúak nagy csapatával egymást támogatják a felnőttekkel szemben.”
– Winkler Márta: Örömmel az iskolában

A kortárs orientált gyermek lelki épsége és fejlődése nincs biztonságban. A biztonságos és rendezett kötődő kapcsolat az érző szív védőpajzsa. A kortársak körében elkerülhetetlen mérgező nyilak (elutasítás, megszégyenítés, fenyegetés) csak olyan esetben nem okoznak a gyermeknek a lelki egészségét károsító sebeket, ha van erős érzelmi kötődése ahhoz a felnőtthöz, aki róla gondoskodik. Ha viszont a gyermeknek többet jelentenek a kortársai, mint a felnőttjei, akkor semmi nem védi meg a lelki sérülésektől. Minél inkább kortárs-orientált egy gyermek, annál kiszolgáltatottabb. Ma a kortárs orientáció a leggyakoribb oka annak, hogy a gyermekek érzelmileg megkeményednek: elveszítik az érzéseiket, aminek az a következménye, hogy elakadnak a fejlődésben, megrekednek az éretlenségben.

Amikor a gyerekek letérnek az értük felelős felnőttek körüli keringési pályáról és egymás körül kezdenek keringeni; amikor a kortársak véleménye fontosabbá válik számukra, mint a szüleiké, akkor biztosra vehető, hogy az elvetettség (szeparáció) pusztító élményében is megmártóznak.

Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor A család ereje c. könyve arról szól, hogy ma már nem a szülők, hanem a kortársak vannak elsődleges hatással a gyerekekre. A kapcsolatszegény és elvárásokkal terhelt légkör arra ösztönzi a gyerekeket, hogy önmagukat a kortársakba, ne pedig a családba gyökerezve keressék. A szerzőpáros szerint ez az életmód rendkívül egészségtelen, és tovább növeli a gyerekek pszichés terhelését. A fiatalokkal kapcsolatos problémák szinte mindegyikéért a kortárs-orientációt teszik felelőssé.

“A szülői nevelés titka nem az, hogy mit csinál a szülő, hanem az hogy mit jelent a gyermek számára. Ha a gyermek kapcsolatot keres velünk és vágyik a közelségünkre, akkor felhatalmaz minket arra, hogy gondoskodjunk róla, vigaszt nyújtsunk és utat mutassunk neki, vagyis a példaképei, a tanítói és a tanácsadói legyünk.”
– Neufeld-Máté: A család ereje, 23. o.

“A kötődési űrből születik, illetve erősödik meg azután a kortárs-orientáció, amikor is a kortársak (barátok vagy inkább csak haverok) a felnőttek helyére lépnek a gyerekek elsődleges kötődéseiben: véleményük fontosabbá válik a gyermek számára a szüleiénél, és rájuk hallgat annak megítélésénél, mit tart jónak, és mit rossznak. S mivel a tudományt is gyarló emberek űzik, és közülük is azok tudnak a legfényesebb karriert befutni, akik a fennálló társadalmi-gazdasági rend szolgálatába állnak, a “kabátot a gombhoz varrva” alapon kialakult és uralkodóvá vált egy olyan felfogás, amely a kortárs-orientációt egyenesen kívánatosnak tartja. Holott a gyerekek hosszú távú fejlődése érdekében az lenne a célravezető, ha – legalábbis a lelki érettség eléréséig – minél több időt töltenének törődő felnőttek társaságában, vagy, ne adj Isten, megtanulnának egyedül játszani, hogy a fantáziájuk is fejlődhessen.”
Somai Miklós ajánlja: Máté-Neufeld – A család ereje

Kapcsolódó fogalmak: ellenakarat, kötődés, kötődés bipoláris jellege, kötődési összeférhetetlenség, rivális kötődések, engedelmességtájékozódási pont, biztos bázis

Kapcsolódó bejegyzések: