szorongás

Fogalomtár » szócikk: szorongás (anxiety)

A szorongás a veszélyérzet (ld. emóció) másodlagos érzelmeinek egyike, a biztonságvesztés félelemmel és nyugtalansággal járó homályos érzése: érezzük, hogy baj van, de nem látjuk, illetve rosszul látjuk, hogy mi az. A szorongás téves óvatosság.

A sebezhetőség elleni védekezésnek ez az indirekt módja a veszélyforrás észlelésének kikapcsolása: a VÉDEKEZŐ VAKSÁG. A gyermek agya nem engedi, hogy világosan lássa azt, ami rossz érzéseket kelt benne. Nem tudatosul benne, hogy fél annak a személynek az elveszítésétől, akihez függő viszonyban kötődik, vagy hogy fél is attól a személytől, aki a biztonság forrása a számára. Nem ismeri fel a fontos személytől érkező mérgező nyilakat: az elutasítást, a fenyegetést vagy a megszégyenítést. Mivel a SZEPARÁCIÓ rendkívüli biztonságvesztést okoz, a rá utaló jelek rendszerint szorongást okoznak a gyermekben.

Amikor a veszélyforrás racionális észlelése (percepciója) megszűnik, a gyermek érzékeli ugyan, hogy baj van, de nem tudja, hogy mi a baj, mert a limbikus rendszere úgy ítéli meg, hogy a veszélyforrás felismerése túl fájdalmas lenne a számára. Vak félelem tölti el: ez a szorongás. Az agy riasztórendszere általában ezt az indirekt védekezési módot választja először, mivel ekkor még elővigyázatosak leszünk akkor is, ha nem tudjuk, mi a baj.

A szorongó gyermek tele van irracionális félelemmel: fél a póktól, az ágy alatt lakó mumustól vagy a falon mozgó árnyékoktól… bármitől félhet, amit elbír a fantáziája. Elkerülő lesz és elővigyázatos, gyanakvó és bizalmatlan. Ha a szorongás hosszabb ideig fennáll, agyunk különféle magyarázatokat is kitalálhat a homályos félelem racionalizálására: ezek a fóbiák és kényszerképzetek.

A szorongás a normális emberi élet vissza-visszatérő élményei közé tartozik. Akkor alakul ki, amikor a gyermek érzelmileg védekezik annak meglátása ellen, amitől túlságosan fél. A szorongás azt jelenti, hogy valaki vakon fél, mert túlságosan fájna neki, ha szembenézne a félelme valódi okával. A kiváltó körülmények sokfélék lehetnek, és egyes életkorokban, pl. 3-4 éves kor körül és serdülőkorban különösen hajlamosak rá a gyerekek, a szorongás gyökere viszont mindig ugyanaz: a SZEPARÁCIÓ. Ha értjük, hogy a szorongás honnan fakad, sokat tehetünk azért, hogy a gyermek visszakapja elveszett lelki nyugalmát.


Kapcsolódó írások: