5-7 éves kori fejlődési ugrás

Fogalomtár » szócikk: 5-7 éves kori fejlődési ugrás (5 to 7 year shift)

Jean Piaget életműve nyomán az “5-7 éves kori fejlődési ugrás” (5 to 7 year shift) kifejezést Sheldon White alkotta meg, és arra az időszakra utal, amikor a gyermek agya képes lesz egymással konfliktusba keveredő érzések és gondolatok összerendezésére. A két ellentétes érzés vagy gondolat belső konfliktusa az, ami végül megfékezi az impulzív viselkedést.

Az önuralom első csírája a kettős érzések belső konfliktusa

Amikor a gyermek agya megérik a belső konfliktusok tapasztalására, képes lesz a saját szempontjai mellet másokét is figyelembe venni. A dühét kiegyensúlyozza a gondviselés érzése, ha az is megvan benne. A félelmét mérsékli az akarás, a cél elérésének vágya. A belső konfliktusát észre lehet venni például abból, hogy megtorpan, reszket vagy megfeszül, de a korábbi féktelen dühkitörések kezdenek elmaradni. A vegyes érzések megélésének köszönhetően a gyermek fokozatosan elhagyja az önző és impulzív (első felindulásból cselekvő) viselkedést.

Ettől kezdve egyre megfontoltabban cselekszik, és azt is képes lesz meggondolni, amit mond. Többé már nem jellemző rá, hogy “ami a szívén, az a száján”. Képes lesz titkot tartani, de tudatosan hazudni is. Véget ér a gyermeki ártatlanság és beköszönt a józan ész kora.

Az 5-7 éves kori fejlődési ugrás a prefrontális kéreg érésének köszönhető, és az integrálódás (a közösségi emberré válás) érési folyamatának kezdetét jelenti.


Kapcsolódó írások: