limbikus rendszer

Fogalomtár » szócikk: limbikus rendszer, határkérgi rendszer (limbic system)

A limbikus rendszer nagyagy központi része, mely körülöleli a két nagyagy-féltekét összekapcsoló kérgestestet, valamint az agyféltekék és az agytörzs kapcsolódási területét. Nevét a latin limbus szóból kapta, amely határt jelent.

A limbikus rendszert “érzelmi agynak” vagy “kötődő agynak” is nevezzük, mert alapvető szerepe van az érzelmek (emóciók) és az ösztönélet szabályozásában. Az agytörzs és a hipotalamusz ösztönös késztetéseinek ellenőrzésével a limbikus rendszer teszi lehetővé az adaptációt (a környezet változásaihoz és az akadályokhoz való rugalmas alkalmazkodás fejlődési folyamatát).

II-5-16-limbikus-rdsz-kekneveles

A limbikus rendszer kapcsolati útvonalak teremtésével ahhoz is hozzájárul, hogy környezetből érkező igen változatos ingerek hatására keletkező érzelmi impulzusaink a prefrontális kéregben integrálódjanak, és a (gyakran egymással ütköző) érzések, vágyak, indítékok és szempontok tudatos mérlegelésével hozzuk meg döntéseinket.

A limbikus rendszer főbb részei

agy-limbikus-kekneveles

A thalamus fogadja az érzékszervek által közvetített infomációkat.

A hypothalamus az autonóm idegrendszeren és az endokrin rendszeren keresztül szabályozza a szervezet belső környezetének viszonylagos állandóságát (homeosztázis), ezáltal szintén meghatározó szerepet tölt be az érzelmi (emocionális) magatartásban.

hippocampus a hosszú távú emlékezetben, és ezáltal a tapasztalatokból való tanulásban is jelentős szerepet tölt be. A gyermek a hippocampus segítségével tudja a múltbeli tapasztalataival összevetni a jelen helyzetet; ami miatt korábban már bajba került, azzal kapcsolatban veszélyérzete támad, ami arra ösztönzi, hogy azt a helyzetet igyekezzen elkerülni. Akinél a hippocampus mindkét oldalon elpusztul, vagy súlyosan sérül, az nem tudja az élményeit elraktározni; arra sem emlékszik, amit pár perccel azelőtt hallott.

Az amygdala (mandulamag) páros magcsoport a féltekék halántéklebenyi részén. Összeköttetésben áll többek között a hippocampusszal, a prefrontális kéreggel és a talamusszal. Ezen összeköttetések révén tölti be fontos szerepét az érzelmi életünkben, amely nemcsak a hangulatunkat, hanem az emberi kapcsolatainkat is meghatározza.

elemi-indulatok-kekneveles

Az amygdaláris rendszer elsősorban a fenyegető jellegű emóciók kódolásáért és tárolásáért felelős. Hatáskörébe tartozik a SZEPARÁCIÓ (az elszakadás, vagy annak lehetősége) következtében megjelenő három elemi indulat: a kötődési hajsza (intenzív közelség-keresés), a veszélyérzet (pánikszerű riadókészültség), és a frusztráció (ingerült feszültség, amely, ha más kiutat nem talál, agresszióhoz vezet). Az amygdala feladata a veszély felismerése és az önvédelem megszervezése.

II-8-integralodas-07

Kapcsolatokból érkező káros stresszorok, a “mérgező nyilak” (túl sok elszakadás, fenyegetés és megszégyenítés) hatására az amygdaláris rendszer jelez (megszólal a “riasztórendszer”): a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, és az egész szervezet készültségi (Selye János kifejezésével: “harcolj vagy menekülj”) állapotba kerül.

szeretet-felelem-vegetativ-idegrendszer-kekneveles

Állatkísérletekben a két amygdala elpusztítása válogatás nélküli szexualitáshoz, és teljes érzelmi közönyhöz vezet: a kutya eszik, iszik és járkál, de nem üdvözli örömmel a gazdáját, a különben rejtőzködő őz pedig közönyösen tűri, ha közelítenek hozzá. Az amygdala sérülése után a gyengédség és a fenyegetés jeleire a kísérleti alany közömbös marad, az érintett területek elektromos ingerlése pedig viharos agressziót vált ki belőle.

Ha az amygdala sérül, az ember érzelmi töltései csökkennek vagy megszűnnek, és mások érzéseinek a jeleit sem tudja értelmezni. Mindenkit felismer, de érzelmileg “megvakul”. Az arckifejezésekből és a hanghordozásból nem tudja a másik ember fenyegető, avagy barátságos állapotát kiolvasni. Nem veszi a lapot, ha valaki már befejezte a beszélgetést és szeretne tovább menni. Nem veszi észre, ha valaki nem szívesen fogadja a közeledését. A szeretet jeleit sem tudja felfogni. Nincs benne együttérzés, nem hatódik meg, nem fogja el a bánat, és nem fakad sírva. Senki és semmi iránt nem érez semmit. Nem fél semmitől, de nem is szeret senkit.

A Bibliában jelképesen a szív jeleníti meg a limbikus rendszer és a prefrontális kéreg (az érett embernél elválaszthatatlanul összehangolt) érzelmi, értelmi és akarati funkcióit.

hr2

Még több a limbikus rendszerről:

  1. A nyugalom forrása: A KAPCSOLAT (de milyen kapcsolat?)
  2. A DÖNTŐ TÉNYEZŐ – Ami a fejlődést mozgásban tartja
  3. AZ AKADÁLY – Ami a fejlődés útját elállja
  4. A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza
  5. Az agresszív viselkedés problémája
  6. Adaptálódás: az érés könnyes útja