emóció

Fogalomtár » szócikk: emóció (emotion)

emocio-kek-nevelesA latin emovere szó az e- (kifelé, ki-) és movere (mozog) szó összetétele.

emotio (latin) = ami felkavar, ami megindít

Az emóció (érzelem, indulat) az agy limbikus rendszerében keletkező érzelmi-indulati töltet, belső energia, ami felkavar és megindít. Akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. Az indulatok / érzelmek kémiai, pszichés és motivációs szinteken működnek, és akkor is befolyásolják a hangulatot, az arckifejezést, a testbeszédet és a viselkedést, ha valakinek fogalma sincs arról, hogy milyen érzelem vagy indulat kavarog benne.

elemi-indulatok-kekneveles

A limbikus rendszerben keletkező három elemi indulat a szeparációs probléma megoldására irányul. A gyerekek szinte minden problémás viselkedése e három elemi indulat valamelyikének a tünete.

Emóciói minden limbikus rendszerrel rendelkező emlősnek vannak, de csak az ember képes gondolni is arra, amit érez: az emócióit tudatosan megélni és megnevezni. A kisgyermek cselekvését egy-egy erős emóció mozgatja; többnyire olyan ösztönkésztetés, érzelmi-indulati töltet, amiről nem is szerez tudomást. A prefrontális kéreg érésének köszönhető 5-7 éves kori fejlődési ugrást követően válik képessé a gyermek arra, hogy a tetteit előre megfontolja, és szándékosan cselekedjen – ld. Az emóció az érés motorja. Egyszerre két ellentmondásos érzés megélésének és az indulatszabályozás képessége egy érési folyamat, az integrálódás gyümölcse.


Kapcsolódó írások az emóció témakörében:

  1. A DÖNTŐ TÉNYEZŐ – Ami a fejlődést mozgásban tartja
  2. AZ AKADÁLY – Ami a fejlődés útját elállja
  3. A KAPCSOLAT – amelyben teljesülnek a fejlődés feltételei
  4. Mellőzd a kapcsolatrongáló módszereket!
  5. Az érés motorja
  6. Hogy lesz a kötődésből önállóság?
  7. Hogy veszítheti el egy gyerek a könnyeit?