Elméleti összefoglaló

A KÉK nevelésről - A KÉK nevelés "kapcsolatra épülő következetes" nevelés. Arról szól, hogy a gyerek abban a tápláló és védett bizalmi kapcsolatban fejlődik, amelyet a róla gondoskodó felnőttek nyújtanak a számára.

A nevelés kapcsolatra épülő, fejlődés-szempontú megközelítése

Az alábbi összefoglaló fő forrása Dr. Gordon Neufeld kutató és rendszerező munkája. 

A CÉL – Amit ne tévesszünk szem elől - Azért nevelünk, hogy a gyermek ne csak megnőjön, hanem ténylegesen felnőjön; azzá az érett személyiséggé, aki emberi mivoltánál fogva lehet. Mennyire más ez, mint amikor a jó viselkedést tűzzük ki célul!
A FOLYAMAT – Ahogy a gyermek teljes érettségre juthat - Az érés spontán folyamat (differenciálódás, adaptáció, integráció). NEM a gének műve, NEM az oktatás eredménye, NEM kialakítható, és NEM is a csoportos szocializáció műve.
A PROBLÉMA – Ami közös a nehezen kezelhető gyerekekben - Mivel az éretlenség minden tünetének a fejlődés megrekedése az oka, ez az, amivel foglalkozni kellene. Ha megszüntetjük az elakadást, az éretlenség is megszűnik; ha pedig megszűnik az éretlenség, akkor elmúlnak a riasztó tünetek is, amelyeket okoz.
A DÖNTŐ TÉNYEZŐ – Ami a fejlődést mozgásban tartja - Arra az érzelmi-indulati töltetre kellene nagyobb figyelmet fordítanunk, ami a gyermek viselkedését, cselekvését megelőzi: ami belülről mozgatja. A következmények helyett az előzményekre kellene figyelnünk.
AZ AKADÁLY – Ami a fejlődés útját elállja - Az a gyermek akad el az éretté válás útján, akinek az agya védekezni kényszerül a saját emberi törékenysége, sebezhetősége ellen. Mindannyian szerezhetünk lelki sérüléseket, de a gyerekek a legvédtelenebbek. Amikor a lelki sérülés a számukra elviselhetőnél nagyobb fájdalmat okoz (és az érzékenység terén nagyok az egyéni különbségek), az agyuk védekező üzemmódra kapcsol.
A KAPCSOLAT – Amelyben teljesülnek a fejlődés feltételei - A magzat a méhen belül érik meg a méhen kívüli életre, a gyermek pedig a kapcsolaton belül érik meg az önálló felnőtt életre. Az érés feltétele a kapcsolat. A fejlődés mindig "méhen belül", a kapcsolaton belül történik.

NEUROBIOLÓGIA

A társas agy - A szeretet pszichológiája – bevezetés a kötődéselméletbe. Életünk kezdeti szakaszán társas kapcsolataink minden más környezeti hatásnál döntőbb mértékben formálják az agyunkat, legfontosabb kapcsolataink pedig még a későbbi életkorokban is képesek gyógyítani megsebzett elménket.

A TÁGABB VALÓSÁG

“A Biblia a spiritualitás kontextusába – vagyis Jézus Krisztus uralma alá – helyezi a természetest. Így semmi nem vész el. Az élet egyre gazdagabb és teljesebb.”
– idézet Ellis Potter: 3 elmélet a mindenségről c. könyvéből

Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek… - A gyerekek már alkalmasak arra, hogy Isten országa befogadja őket. A felnőttek pedig akkor alkalmasak, amikor olyanok lesznek, mint a gyerekek. Mi olyan különleges a gyerekekben?
Miért nem büntetéssel nevelünk? – a bibliai ok - Mindannyian megváltásra szorulunk, a gyerekeink is, de nem mi váltjuk meg őket, hanem Jézus Krisztus.
Az igazi szőlőtő - Jézus példázatában a mi életünk a szőlővessző. Ki gondoskodik rólunk? Ki óvja a szívünket? Honnan vegyünk nyugalmat és energiát? És mi a mi dolgunk? Mi az elvárás? Mi a parancs?
János 10 – A jó pásztor - Az önjelölt pásztorok azt akarják, hogy adjuk értük a saját életünket. Aki a szolgálatukba áll, azt használják és eldobják. Jézus viszont értünk adta a saját életét.