védekező állapot a sebezhetőség ellen

Fogalomtár » szócikk: védekező állapot a sebezhetőség ellen (defendedness against vulnerability, G.N.)

Az emberi agy védi magát a káros stresszorok, a kapcsolatokból eredő “mérgező nyilak” ellen, amikor ezek az elviselhetőnél nagyobb fájdalmat okoznak. Kapcsolatokból érkező “mérgező nyilak” (elutasítás vagy kiközösítés, fenyegetés vagy félelemkeltés, megszégyenítés) hatására az amygdala  jelez (a “riasztórendszer” megszólal), a szimpatikus idegrendszer aktiválódik, és az egész szervezet készültségi (Selye János kifejezésével: “harcolj vagy menekülj”) állapotba kerül.

A fontos kapcsolatokban átélt szeparáció káros stesszhatás. Amikor a káros stresszorok (az elszakadás, a fenyegetés és a megszégyenítés) rendszeresen jelen vannak a gyermek életében, a fájó érzések elleni védekezés is állandósul. Az agy tartósan védekező állapotba vonul, azaz beadja az érzéstelenítőt: vakká teszi a gyermeket minden olyan hatással szemben, ami érzelmi fájdalmat okozhat neki. Védekező állapotban az érzelmi és észlelési szűrők már be sem engedik a tudatba azokat a jeleket, amelyek fájó érzéseket okozhatnak. Az érzéketlenné vált gyermek nem is érzi, hogy sérül. Higgadtan és közönyösen viseli az elszakadást, a fenyegetést és a megszégyenítést. Észre sem veszi, mert már nem fáj neki. Lepereg róla, föl sem veszi. Erősnek tűnik, pedig nem az. Óriási veszteség érte: elveszítette emberiességének fontos részét, az érző szívét.

II-8-integralodas-07

A sebezhetőség elleni védekezés állapotában a gyermek szíve védekező páncélt növeszt. És ezzel együtt a mások iránti törődő figyelme is megszűnik; már nem fogékony mások finom jelzései iránt, nem veszi a lapot, és nem hallja meg mások rejtett üzeneteit. Nem indul meg a szíve mások szenvedése láttán. Nincs benne együttérzés, és nem lesz bánatos sem. A szeretetet sem képes befogadni, és nem is tud másik-központú módon szeretni. Pszichológiai szempontól megvakul és megreked az éretlenségben. E száraz, kérges, kemény lelkület egyik formája a védekező elhatárolódás (defensive detachment).


A VÉDEKEZŐ ÁLLAPOTRÓL is SZÓLÓ ÍRÁSOK:

  1. A nyugalom forrása: A KAPCSOLAT (de milyen kapcsolat?)
  2. AZ AKADÁLY – Ami a fejlődés útját elállja
  3. Mi akadályozza, hogy egy gyerek “kötődésbe essen”?
  4. Hogy óvjuk meg a gyerekünk lelki épségét (“érző szívét”)?
  5. Az agresszív viselkedés problémája
  6. Hogy lehet a frusztrációt jobb útra terelni?
  7. Az érés motorja
  8. Hogy veszítheti el egy gyerek a könnyeit?