fegyelmezés

Fogalomtár » szócikk: fegyelmezés (discipline)

“Fegyelmezd fiadat, akkor nyugodt lehetsz felőle, sőt örömöt találsz benne.”
– Példabeszédek 29:17

A fegyelmezés a rend fenntartása az éretlen (tetteiért még felelősségre nem vonható) gyerek életében. Felelősségvállaló vezetői magatartás, nem technika vagy módszer.

Egy gyerek még nem felelősségre vonható a tetteiért, így büntetést sem érdemel. Példát mutatunk neki, tanítjuk, jó szokásokat alakítunk ki benne, vigyázunk rá, és korlátozzuk is, hogy minél kevesebb kárt okozzon magának és másoknak. De mivel éretlen, nem várjuk el tőle, hogy amire megtanítottuk, azt éles helyzetben is képes lesz alkalmazni (ld. prefrontális kéreg). A gyerekek tetteiért és azok következményeiért a felnőttnek kell a felelősséget vállalnia, akinek a gondjaira vannak bízva – ezért a korlátozás, a rendfenntartás jogát is meg kell adnunk a gyerekekért felelős felnőtteknek.

kapcsolat-biztonsagot-nyujto-kekneveles

Bővebben erről: Mi foglaljuk el a vezető helyét!

A gyermek felelősségérzete, belátása és önuralma a róla gondoskodó felnőttek mellett megélt biztonságot nyújtó kapcsolatban természetes úton kifejlődik (ld. az integrálódás fejlődési folyamatát). Nem hagyhatjuk rá, hogy azt csináljon, amit akar, és arra sem számíthatunk, hogy ő érzi és tudja, hogy mire van szüksége. A mi dolgunk, hogy figyeljünk rá, ismerjük és értsük, viseljük a gondját, őrizzük a testi-lelki épségét, tanítsuk, vezessük és (növekvő felelősségvállalásához egyre nagyobb szabadságot adva) felügyeljük, amíg meg nem érik és a saját lábára nem áll.

Mivel mindez szülői feladat és társadalmi felelősség, a társadalom és a kormány azzal tenné a legtöbbet a gyermekekért, ha az intézmények mellett elsősorban a szülőket segítené a gyermeknevelés összetett és időigényes munkájának elvégzésében azzal, hogy a döntések jogát, az ismeretszerzés lehetőségét, valamint a gyermeknevelés időbeli és anyagi feltételeit biztosítaná. A nyilvánvaló kockázatok ellenére megalapozott várakozás, hogy egy ilyen irányú szemlélet- és hangsúlyváltás mérhetően javítaná társadalmunk testi-lelki egészségét és a felnövekvő generációk reményét a tartalmas és sikeres életre hazánkban.

Még több a fegyelmezésről: