2. A KÖTŐDÉS GYÖKEREI

GYÖKEREK sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

0-kekneveles-02-kapcsolodas-gyokerei

  • A gyermeki kötődés hat fejlődési szakasza (Dr. Gordon Neufeld nyomán)
  • Mi akadályozhatja, hogy egy gyermek egyre mélyebb kötődésbe essen?
  • Sebezhetőség és védekezés
  • Hogyan óvjuk meg a gyermek érző szívét?
  1. A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza - A gyerekeknek először az értük felelős felnőttekbe kellene belegyökerezniük. A kötődésük "gyökerein" keresztül kellene magukba szívniuk az éretté fejlődéshez szükséges lelki-szellemi tápanyagokat. Ezért olyan fontosak a kötődés gyökerei a nevelésben! Az egyre mélyebb kapcsolatra való képesség hat fejlődési szakaszát az egymás után kifejlődő gyökerek segítségével fogom elmesélni.
  2. Mi akadályozza, hogy egy gyerek “kötődésbe essen”? - A kötődés egyik fő akadálya a gyermek sebezhetőségével, lelki sérülékenységével függ össze. Elhatárolja magát a közelségtől, hogy ne kelljen éreznie a kapcsolatból származó fájdalmat. Minél többet jelent neki valaki, annál inkább megviseli a tőle érkező elutasító, megszégyenítő, vagy félelemkeltő magatartás.
  3. Hogy óvjuk meg a gyerekünk lelki épségét (“érző szívét”)? - Mi a szeparációs problémák megoldása? Baj-e, ha a gyerekünk túlságosan kötődik? Mikor mehetünk el valahova nélküle? Arról kell gondoskodnunk, hogy biztonságot nyújtson számára a hozzánk fűződő kapcsolata. A biztonságot nyújtó kapcsolat az érző szív védőpajzsa. A gyerekünk akkor tud elég mélyen kötődni, ha a szíve érző és nyitott maradhat.

előadás hangfelvétele (mp3)

Hasonló témájú bejegyzések: