2. A KÖTŐDÉS GYÖKEREI

GYÖKEREK sorozat 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

0-kekneveles-02-kapcsolodas-gyokerei

Hogy lehet egyre mélyebb a gyermeked kötődése és egyre nyitottabb a szíve?

  • A kötődés hat fejlődési szakasza (Dr. Gordon Neufeld nyomán): testközel (érzékszervek), hasonlóság, összetartozás-lojalitás, fontosság, érzelmi intimitás (szeress), lelki intimitás (ismerj meg)
  • Mi akadályozhat meg egy gyermeket abban, hogy mélyebb kötődésbe essen az érte felelős felnőttekkel?
  • Sebezhetőség és védekezés – miért hátrál ki egy gyermek a kapcsolatból?
  • Miért és hogyan óvd a gyermekeid érző szívét?
  • Miért ne használj elkülönítő (szeparációs) módszereket?
  • Hogy orvosolhatod a gyerekek szeparációs problémáit?

A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza - A gyerekeknek először az értük felelős felnőttekbe kellene belegyökerezniük. A kötődésük "gyökerein" keresztül kellene magukba szívniuk az éretté fejlődéshez szükséges lelki-szellemi tápanyagokat. Ezért olyan fontosak a kötődés gyökerei a nevelésben! Az egyre mélyebb kapcsolatra való képesség hat fejlődési szakaszát az egymás után kifejlődő gyökerek segítségével fogom elmesélni.Bővebben A kötődés gyökerei – A kapcsolatkészség fejlődésének hat szakasza
Mi akadályozza, hogy egy gyerek “kötődésbe essen”? - A kötődés egyik fő akadálya a gyermek sebezhetőségével, lelki sérülékenységével függ össze. Elhatárolja magát a közelségtől, hogy ne kelljen éreznie a kapcsolatból származó fájdalmat. Minél többet jelent neki valaki, annál inkább megviseli a tőle érkező elutasító, megszégyenítő, vagy félelemkeltő magatartás.Bővebben Mi akadályozza, hogy egy gyerek “kötődésbe essen”?
Hogy óvjuk meg a gyerekünk lelki épségét (“érző szívét”)? - Mi a szeparációs problémák megoldása? Baj-e, ha a gyerekünk túlságosan kötődik? Mikor mehetünk el valahova nélküle? Arról kell gondoskodnunk, hogy biztonságot nyújtson számára a hozzánk fűződő kapcsolata. A biztonságot nyújtó kapcsolat az érző szív védőpajzsa. A gyerekünk akkor tud elég mélyen kötődni, ha a szíve érző és nyitott maradhat.Bővebben Hogy óvjuk meg a gyerekünk lelki épségét (“érző szívét”)?

Video: A kötődés gyökerei - Hogy lehet egyre mélyebb a gyermeked kötődése és egyre nyitottabb a szíve?Bővebben Video: A kötődés gyökerei